Een veilige werkvloer, ook in onzekere situaties waar regels en procedures niet of onvoldoende van toepassing zijn. Om daarvoor te trainen heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een aantal jaren geleden in samenwerking met de NVVK het Resilience-spel ontwikkeld. Om dit spel optimaal in te kunnen zetten, is samen met Boertien Vergouwen Overduin (BVO, onderdeel van de NCOI-groep) een train-de-trainer-programma ontwikkeld. Na het afronden van dit programma zijn de deelnemers gecertificeerd trainer van het spel en hebben zij de vaardigheden ontwikkeld om medewerkers in het spel te begeleiden.

Wat is resilience?

Resilience betekent weerbaarheid, wendbaarheid of veerkracht. Het is het vermogen om in onverwachte situaties goed te kunnen blijven functioneren. Door jouw organisatie zo in te richten dat medewerkers snel en veerkrachtig kunnen optreden bij onverwachte situaties, kunnen werknemers veilig blijven werken, ook in situaties waar dingen net anders gaan dan gedacht en waar de regels en protocollen niet van toepassing zijn.

Het Resilience-spel

Het spel is ontwikkeld om veilig gedrag in onverwachte situaties te trainen. Het richt zich op de besluitvorming in praktijksituaties, waarbij sprake is van onzekerheden en tijdsdruk, en waarbij valkuilen kunnen optreden. In het spel krijgen de deelnemers een casus voorgelegd waarin veerkrachtige besluitvorming nodig is. Door een rollenspel nemen de deelnemers een besluit over de casus aan de hand van een 5-stappen proces. Hiermee leert men om onzekerheid en tijdsdruk te verminderen.

Train de trainer

Om het spel op de juiste manier te kunnen spelen is goede begeleiding noodzakelijk. Daarvoor hebben we samen met BVO een opleiding tot trainer voor het Resilience-spel ontwikkeld. De afgelopen jaren boden we deze training kosteloos aan. Met ingang van 2022 kan het train-de-trainerprogramma aangeboden worden door commerciële partijen.

Wil jij ook leren hoe je het Resilience-spel effectief kan inzetten binnen jouw organisatie? Klik dan hier voor meer informatie.

Ben je werkzaam bij een opleidingsinstituut en lijkt het je interessant om het train-de-trainerprogramma aan te bieden? Dat kan! Neem dan contact op met Paul van Embden van Hobéon of kijk op Hobeon.nl voor de mogelijkheden.