Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) werkt aan een reeks praktische tools om professionals te ondersteunen op het gebied van veilig werken. De eerste visuele tools zijn nu beschikbaar. Een animatie en een infographic over ongevallen met vaste steigers. Gemaakt met input van professionals uit de praktijk.

Als het gaat om leren van ongevallen draait het vaak om gegevens: feiten en cijfers. Bijvoorbeeld over het aantal ongevallen, het aantal slachtoffers, oorzaken en achterliggende oorzaken. Zoals wij tijdens de netwerkbijeenkomst in mei al liet weten, geloven wij in de combinatie van deze feiten en cijfers met waargebeurde verhalen én handelingsopties. Daarom presenteren wij onze informatie over ongevallen in een zogeheten drieluik. Een drieluik met verhalen, feiten en handelingsopties.

In de animaties en infographics lees en hoor je over ongevallen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Je leest de belangrijkste feiten en cijfers over de belangrijkste oorzaken van de ongevallen én je krijgt handelingsopties in de vorm van ‘safety checks’. Dit zijn checks die aangeven waar je extra op moet letten om een bepaald soort ongeval te voorkomen.

Feedback van professionals

Achter de schermen werken we nu aan de tools over machineongevallen. Bij het ontwikkelen van deze producten betrekken wij professionals uit de praktijk. Zo toetsten we het script en de eerste schetsen over vallen van vaste steigers tijdens onze netwerkbijeenkomst. Daar kwam waardevolle feedback uit, die we hebben verwerkt in het eindresultaat.

Later meer

Via de website lerenvoorveiligheid.nl blijf je op de hoogte van nieuwe visuele tools over allerlei soorten ongevallen. Ook komen er komend jaar nieuwe analyses over verschillende type ongevallen zoals aanrijdingen, ongevallen met machines en vallen van ladders. Deze analyses kun je vergelijken met de informatie die al op de website staat over ongevallen in sectoren in Nederland. Heb je vragen, of wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor specifieke analyses? Neem contact met ons op via veiligwerken@rivm.nl.