Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet onderzoek naar de directe en achterliggende oorzaken en gevolgen van ernstige ongevallen op de werkvloer. Op basis van gegevens van meer dan 30.000 ongevallen kunnen we gerichte analyses doen, bijvoorbeeld per sector, type ongeval, specifiek arbeidsmiddel of beroepsgroep. Ook vertalen we deze analyses naar infographics en animaties. Op deze pagina vindt u diverse informatiekaarten die inzicht geven in de arbeidsongevallen van werknemers in bepaalde sectoren of andere groepen. Ook kunt u meer lezen over de oorzaken van verschillende soorten ongevallen zoals valongevallen, aanrijdingen, of ongevallen met machines.

Ongevallen in Nederlandse sectoren

Op deze pagina vindt u gegevens over ernstige arbeidsongevallen in verschillende sectoren in Nederland. Wat voor type ongevallen gebeuren er in de sector, wat zijn de gevolgen van deze ongevallen als het gaat om slachtoffers, verwondingen, ziekenhuisopname en wat zijn de belangrijkste achterliggende oorzaken? 

Verschillende type ongevallen

Op deze pagina vindt u informatie over verschillende soorten ongevallen.  Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken van de ongevallen? Wat zijn de gevolgen? En in welke (sub)sectoren vinden de ongevallen het meest plaatst? Naast deze informatie kan u voor diverse ongevallen ook een animatie en infographic bekijken.

Overige analyses

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) krijgt regelmatig verzoeken om analyses over een bepaald thema of categorie uit te voeren. Er staat dan een bepaald arbeidsmiddel of een doelgroep, zoals een leeftijdscategorie, centraal. Ook deze informatie vindt u op deze website. Op deze pagina vindt u de meest recente analyses. 

Animaties en Infographics

Op deze pagina vindt u een overzicht van de animaties en infographics die wij hebben gemaakt van diverse type ongevallen. Ook heeft u hier de mogelijkheid om deze te downloaden, zodat u ze ook binnen uw organisatie kan inzetten.